dimecres, 30 d’octubre del 2013

Anem a caçar bolets!


Alguns de vosaltres sabreu que els catalans de la zona de Ginebra i País de Gex s'han unit per crear un Centre Català a Ginebra. Som uns quants que tenim ganes de que això funcioni i la primera activitat que vam organitzar va ser una cacera de bolets.

Tan el Maurici com jo recordàvem, amb nostàlgia, les sortides amb els nostres pares quan érem petits per anar a buscar bolets, perquè fa 20 anys enrere, s'anaven a buscar i no a caçar. Cada any, veient el programa de "Caçadors de Bolets" ens agafaven ganes de sortir a explorar els boscos de la zona però la nostra incultura boletaire ens ho impedia.

Doncs aquest dissabte, un jove català ens va fer descobrir que el Mont de Jura és terra de rovellons! Encara que uns quants catalans coneixen la zona exacte a on proliferen aquests fongs, tampoc no cal que l'indret es converteixi en les rambles per tant, només us diré que vam anar a la zona de Nyon.
De bolets en vam trobar molts, n'hi havien de molts tipus però com que no dúiem cap expert i tampoc no volíem que la primera activitat del centre es convertís en la portada dels diaris, ens vam limitar a agafar rovellons. Mai n'havia vist tants, ni els suïssos ni els francesos els consideren preuats i els pobres acaben podrint-se; vam fer una bona obra, perquè uns quants quilos van acabar a la brasa amb all i julivert.

Fins aquest dissabte, no parava de repetir-li al nen que els bolets no es tocaven i de sobte li diem que anem a buscar bolets. La veritat és que no sé com no para boig amb tantes contradiccions. En va agafar ben pocs perquè li feia fàstic el líquid sanguinolent que desprenen quan els talles, i no parava de dir-me que li netegés les mans. Quan n'hi donàvem un perquè el posés dins del cistell, tan era que li diguéssim que ho havia de fer a poc a poc, ell el tirava com si es tractés d'una pilota. Al final va acabar dins de la motxilla i nosaltres, vam acabar fent petar la xerrada perquè estàvem cansats de collir tants rovellons.

Llavors, mentre nosaltres preparàvem les brases i els nens jugaven, de vegades el Martí em portava bolets que trobava aprop del refugi perquè també els cuinéssim, i la meva màxima preocupació era que no se'ls posés a la boca. Com fer-li entendre a un nen de 2 anys i mig que no es poden agafar els bolets si feia unes hores els seus propis pares l'animaven a collir-los?

Feia anys que no menjava rovellons però tot sigui dit, els d'aquí són diferents, són més aigualits però no els hi faig cap lleig! Si teniu dubtes de si un bolet és comestible, a Suïssa heu d'anar a la policia i ells us el resoldran, a França heu d'anar a les farmàcies.

L'any que ve ens convertirem en autèntics caçadors, i ja tenim el més important: el cistell de vímet!


Algunos de vosotros sabréis que los catalanes de la zona de Ginebra y País de Gex se han unido para crear un Centro Catalán en Ginebra. Somos unos cuantos los que tenemos ganas de que esto funcione y la primera actividad que organizamos fue una cacería de setas.

Tanto Maurici como yo recordábamos, con nostalgia, las salidas con nuestros padres cuando éramos pequeños para ir a buscar setas, porque hace 20 años, se iban a buscar y no a cazar. Cada año, mirando el programa de "Caçadors de bolets" nos entraban ganas de salir a explorar los bosques de la zona pero nuestra incultura en setas nos lo impedía.

Pues este sábado, un joven catalán nos hizo descubrir que el Monte de Jura es tierra de níscalos (lactarius deliciosos)!  Aunque unos cuantos catalanes conocen la zona exacta donde proliferan estos hongos, tampoco es necesario que el lugar se convierta en las ramblas por lo tanto, sólo os diré que fuimos en la zona de Nyon.
De setas encontramos muchas, habían de muchos tipos pero como no llevábamos ningún experto y tampoco queríamos que la primera actividad del centro se convirtiera en portada de los periódicos, nos limitamos a coger los níscalos. Nunca había visto tantos, ni los suizos ni los franceses los consideran valiosos y los pobres se terminan pudriendo; hicimos una buena obra, porque unos cuantos kilos terminaron a la brasa con ajo y perejil.

Hasta este sábado, no paraba de repetirle al niño que las setas no se tocaban y de repente le decimos que vamos a buscar setas. La verdad es que no sé cómo no se vuelve loco con tantas contradicciones. Cogió pocos porque le daba asco el líquido sanguinolento que desprenden cuando los cortas, y no paraba de decirme que le limpiara las manos. Cuando le dábamos uno para que lo pusiera en la cesta, tanto le daba que le dijéramos que lo tenía que hacer con cuidado, él lo tiraba como si se tratara de una pelota. Al final terminó dentro de la mochila y nosotros, terminamos charlando porque estábamos cansados ​​de coger tantos níscalos.

Después, mientras nosotros preparábamos las brasas y los niños jugaban, a veces Martí me traía setas que encontraba cerca del refugio para que también los cocináramos, y mi máxima preocupación era que no se les pusiera en la boca. Cómo hacerle entender a un niño de 2 años y medio que no se pueden coger las setas si hacía unas horas sus propios padres lo animaban a cogerlas?

Hacía años que no comía níscalos, pero se debe decir todo, los de aquí son diferentes, son más aguados pero aún así no les hago ningún feo! Si tenéis dudas de si una seta es comestible, en Suiza hay que ir a la policía y ellos os las resolverán, en Francia hay que ir a las farmacias.

El año que viene nos convertiremos en auténticos cazadores, ya tenemos lo más importante: el cesto de mimbre!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada