dimarts, 14 de maig del 2013

Festa Major de la Creu Alta





Vinc d'una llarga família de tallarets, els meus pares ho són, els meus 4 avis ho eren, 4 dels meus besavis també i fins i tot, el meu marit ho és!
S'anomena tallaret als habitants de la Creu Alta; ara només és un barri més de Sabadell però havia sigut un petit poble dominat per una creu i a on la majoria dels seus habitants eren pagesos que cultivaven els camps que envoltaven Sabadell

Des del 1896 la Creu Alta celebra la seva festa major el cap de setmana de la segona Pàsqua, per tant, aquest  cap de setmana.
És una festa major més íntima que la de Sabadell, potser és amor de tallareta, però m'agrada més.
No hi falten ni els correfocs ni els gegants, i fins i tot té un gegant propi, el Vicentó! Al costat dels altres gegants, és tot escanyolit però medeix 2 metres.
El meu avi formava part de la Comissió de Festes quan al 1959 el Vicentó va viure la seva primera Festa Major; i per casa dels meus avis voltava una fotografia d'aquest dia, tot i que més que una foto semblava un segell de colors sèpies, amb el Vicentó acompanyat de quatre homes vestits de diumenge.

Encara recordo quan le fira es muntava pels carrerons de darrera de l'Església Sant Vicenç i els focs artificials es feien a la Plaça de la Creu Alta, i us puc assegurar que els trons resonaven de mala manera enmig de les cases.

Cada any, ma germana i jo lluíem la samarreta de la festa major, i gaudíem dels correfocs que passaven pels carrers més estrets de darrera la plaça, l'epicentre de la festa.

Així doncs, els del centre de Sabadell ja poden pujar cap a la Creu Alta, per veure la cercavila del diumenge, el correfoc infantil del dissabte, disfrutar d'una xocolatada, riure amb la cursa de carretons, ballar sardanes...

Aquí teniu el link amb el programa

Vengo de una larga familia de "tallarets", mis padres lo son, mis 4 abuelos lo eran, 4 de mis bisabuelos también e incluso, mi marido lo es!
Se llaman "tallarets" a los habitantes de la Creu Alta, ahora sólo es un barrio más de Sabadell pero había sido un pequeño pueblo dominado por una cruz y donde la mayoría de sus habitantes eran agricultores que cultivaban los campos que rodeaban Sabadell

Desde 1896 la Creu Alta celebra su fiesta mayor el fin de semana de la segunda Pascua, por lo tanto, este fin de semana.

Es una fiesta más íntima que la fiesta mayor de Sabadell, quizás es amor de "tallareta", pero me gusta más.
No faltan ni los correfocs ni los gigantes, e incluso tiene un gigante propio, el Vicentó! Junto a los otros gigantes, se ve muy enclenque pero mide 2 metros.
Mi abuelo formaba parte de la Comisión de Fiestas cuando en 1959 el Vicentó vivió su primera Fiesta Mayor, y por casa de mis abuelos había una fotografía de ese día, aunque más que una foto parecía un sello de colores sepias, con el Vicentó acompañado de cuatro hombres vestidos de domingo.

Aún recuerdo cuando le feria se montaba por los callejones de detrás de la Iglesia de San Vicente y los fuegos artificiales se hacían en la Plaza de la Creu Alta, y os puedo asegurar que los truenos resonaban  de forma espectacular en medio de las casas.

Cada año, mi hermana y yo lucíamos la camiseta de la fiesta mayor, y disfrutábamos de los correfocs que pasaban por las calles más estrechas del barrio, y la plaza como epicentro de la fiesta.

Así pues, los del centro de Sabadell ya pueden subir hacia la Creu Alta este fin de semana, para ver la "cercavila" del domingo, el correfoc infantil del sábado, disfrutar de una chocolatada, reír con la carrera de carretillas, bailar sardanas ...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada