dijous, 29 d’agost de 2013

Gruyères: Fromagerie d'alpage
Aquest estiu hem tingut uns amics de visita i entre les dues parelles sumàvem tres nens entre 2 anys i mig i 1 any. De seguida vaig recórrer al meu propi blog per enviar propostes de possibles sortides als amics de Sabadell.

Vam fer turisme d'una manera totalment diferent, basada en la diversió dels nens i per això vam anar a La Gavotte, al Bois de la Bâtie, a la fira de les festes de Ginebra, a la Maison Cailler, a tirar pedres al riu de darrera casa, a la piscina...

Es pot dir que l'únic que vam fer en plan guiri va ser anar a Gruyères, perquè senyors, venir a Suïssa i no anar a Gruyères és com anar a París i no pujar a la Torre Eiffel.
El poble és ideal per nens perquè és totalment peatonal, l'únic risc és que es vegin temptats d'escalar per tocar l'agua de la font central (com va ser el nostre cas) o que vagin directe als expositors que tenen les botigues de records a peu de carrer, per tocar els esquellots o altres objectes igual de seductors (i també va ser el nostre cas).
Fer qualsevol cosa amb tres nens tan petits és una odissea i no hi han gaires moments de relax, perquè sempre n'hi ha un que plora, que s'escapa corrents, que fa una malifeta..., només pots respirar quan dormen.

Després de donar la volta al castell i passejar pel carrer principal vam anar a dinar en un lloc ideal pels nens. Gruyères proposa molts restaurants, tots molt típics i a on es pot menjar la fondue, raclette, la merenga a la doble crema de Gruyères...., però tots els restaurants del poble no són massa adaptats quan vas amb tres nens que saps que només estaran assentats 5 segons i llavors voldran juerga. Per tant, us recomano que aneu als peus del Moléson (la muntanya que es veu en la foto superior), que només està a 10 minuts en cotxe.

El cotxe s'ha de deixar al parking que hi ha just a l'arribar; mirant la muntanya, a la vostra esquerra es troba el telecabines per pujar fins al Moléson, al centre hi ha l'àrea de jocs i a la dreta la Fromagerie d'alpage. No només és un restaurant sinó que és una formatgeria on es fa el formatge com abans. De maig a setembre fan demostracions i degustacions a les 10h (s'ha de reservar), però amb els nens era impossible que arribéssim a les 10h i que poguéssim fer la visita.
Així doncs, només hi vam anar a menjar i quin tiberi!
Les taules són a l'exterior amb bancs, és l'únic punt negatiu pels nens però fan menú infantil, tenen un sorral, un trenet de fusta, cabres, gallines, conills, porcs i evidentment, vaques! És ideal per allargar la sobretaula mentre els nens es diverteixen i el millor és que no cal patir pels cotxes! Tenen una carta molt variada i evidentment, amb un munt d'especialitats on el protagonista és el formatge gruyère.  Quan els dies grisos arriben, juntament amb la neu i el fred també tenen un menjador a l'interior i una botiga per si voleu caure en la temptació del formatge o algún souvenir.

Els tres nens s'ho van passar pipa, sobretot jugant a ser maquinistes al trenet de fusta o dins del sorral. La pica del lavabo es va convertir en una mini-banyera perquè el Martí va acabar de sorra fins al capdamunt.

Una altre recomenació és que deixeu el cotxet al cotxe si és que no és un cotxet 4x4; per arribar al restaurant hi ha una pujada plena de pedres i ja us dic que va ser una bona manera d'agafar gana!

Després vam anar a la Maison Cailler, la fàbrica de xocolata, però com que estàvem tipíssims vam voler guanyar una mica de temps deixant que els nens es cansessin una mica més pujant i baixant al tobogan.
Va ser un dia rodó encara que no massa per la línea.

A partir d'ara quan vinguin família o amics i ens toqui anar a Gruyères, ja sé a on acabarem dinant!Este verano han venido unos amigos de visita y entre las dos parejas sumábamos tres niños entre 2 años y medio y 1 año. Enseguida recurrí a mi propio blog para enviar propuestas de posibles salidas a los amigos de Sabadell.

Hicimos turismo de una manera totalmente diferente, basada en la diversión de los niños y por eso fuimos a La Gavotte,  el Bois de la Bâtie,  en la feria de las fiestas de Ginebra, en la Maison Cailler,  a tirar piedras al río, en la piscina ...

Se puede decir que lo único que hicimos en plan guiri fue ir a Gruyères, porque señores, venir a Suiza y no ir a Gruyères es como ir a París y no subir a la Torre Eiffel.
El pueblo es ideal para los niños porque es totalmente peatonal, el único riesgo es que se vean tentados de escalar para tocar el agua de la fuente central (como fue nuestro caso) o que vayan directo a los expositores que tienen las tiendas de recuerdos a pie de calle, para tocar los cencerros u otros objetos igual de seductores (y también fue nuestro caso).
Hacer cualquier cosa con tres niños tan pequeños es una odisea y no hay muchos momentos de relax, porque siempre hay uno que llora, que se escapa corriendo, que hace una travesura ..., sólo puedes respirar cuando duermen.

Después de dar la vuelta al castillo y pasear por la calle principal fuimos a comer en un lugar ideal para ellos. Gruyères propone muchos restaurantes, todos muy típicos y donde se puede comer la fondue, raclette, el merengue a la doble crema de Gruyères ...., pero todos los restaurantes del pueblo no son demasiado adaptados cuando vas con tres niños que sabes que sólo estarán asentados 5 segundos y entonces querrán juerga. Por tanto, os recomiendo que vayáis a los pies del Moléson, que sólo está a 10 minutos en coche.

El coche se debe dejar en el parking que hay justo al llegar; mirando la montaña, a vuestra izquierda se encuentra el telecabinas para subir hasta el Moléson, en el centro está el área de juegos y a la derecha la Fromagerie d'alpage.  No sólo es un restaurante sino que es una quesería donde se hace el queso como antes. De mayo a septiembre hacen demostraciones y degustaciones a las 10h (se debe reservar), pero con los niños era imposible que llegáramos a las 10h y que pudiéramos hacer la visita.
Así pues, sólo fuimos a comer y qué festín!
Las mesas están en el exterior con bancos, es el único punto negativo para los niños pero tienen menú infantil, tienen un arenal, un tren de madera, cabras, gallinas, conejos, cerdos y evidentemente, vacas! Es ideal para alargar la sobremesa mientras los niños se divierten y lo mejor es que no hay que sufrir por los coches! Tienen una carta muy variada y evidentemente, con un montón de especialidades donde el protagonista es el queso gruyere. Cuando los días grises llegan, junto con la nieve y el frío también tienen un comedor en el interior y una tienda por si queréis caer en la tentación del queso o algún souvenir.

Los tres niños se lo pasaron pipa, sobre todo jugando a ser maquinistas en el tren de madera o dentro del arenal. La pica del lavabo se convirtió en una mini-bañera porque Martí terminó de arena hasta arriba.

Otra recomendación es que dejéis el carro en el coche a no ser que sea un carro 4x4; para llegar al restaurante hay una subida llena de piedras y ya os digo que fue una buena manera para perder un poco de peso!

Después fuimos a la Maison Cailler, la fábrica de chocolate, pero como estábamos llenísimos quisimos ganar algo de tiempo dejando que los niños se cansaran un poco más subiendo y bajando en el tobogán.
Fue un día redondo aunque no demasiado para la línea.

A partir de ahora cuando venga familia o amigos y nos toque ir a Gruyères, ya sé a dónde acabaremos comiendo!


Cet été nous avons eu des amis à la maison et avec les deux couples il y avait trois enfants âgés entre 2 ans et demi et 1 an. 

Nous avons fait un tourisme complètement différent, basé sur le plaisir des enfants et pour ça nous sommes allés à La Gavotte, le Bois de la Bâtie, aux fêtes de Genève, à la Maison Cailler, à jeter des pierres dans la rivière, à la piscine ...

On peut dire que la seule chose qu'on a fait en plan touriste a été aller à Gruyères, car messieurs, venir en Suisse et n'est pas aller à Gruyères, c'est comme aller à Paris et ne pas monter à la tour Eiffel.
Le village est idéal pour les enfants car il est entièrement piétonnier, le seul risque est qu'ils soient tentés de monter la fontaine pour toucher l'eau (comme ce fut notre cas) ou ils aillent directement aux boutiques de souvenirs pour jouer avec les cloches ou d'autres objets tout aussi séduisantes (et c'était également notre cas).
Faire quelque chose avec trois enfants est une épreuve et on n'a pas beaucoup de moments de détente, car il y a toujours un qui pleure, qui s'enfuit, qui fait un espièglerie ... le seulement où vous pouvez respirer c'est quand dorment.

Après le tour du château et de marcher dans la rue principale, nous sommes allés manger dans un endroit idéal pour eux. Gruyères propose de nombreux restaurants, très typiques, où vous pouvez manger la fondue, raclette, la meringue à la crème double de Gruyère .... mais pas tous les restaurants de la ville sont adaptés quand vous allez avec trois enfants. Par conséquent, je vous recommande d'aller au pied du Moléson, qui est à seulement 10 minutes en voiture.

Vous devez garer la voiture dans un énorme parking à l'arrivée; en regardant la montagne, à votre gauche se trouve le téléphérique pour monter au Moléson, dans le centre il y a l'aire de jeux et sur votre droit la Fromagerie d'alpage. Ce n'est pas seulement un restaurant mais une fromagerie où ils font le fromage comme auparavant. De Mai à Septembre ils font des démonstrations et des dégustations à 10h (sur réservation), mais avec les enfants, il était impossible d'y arriver à 10h et qu'ils nous laissent faire le tour. 
Donc, nous y sommes allés pour déjeuner et quelle festin!
Les tables sont en terrasse avec des bancs, c'est le seul point négatif pour les enfants, mais ils ont un menu pour enfants, un bac à sable, un train en bois, des chèvres, des poules, des lapins, des porcs et des vaches bien sûr! Il est idéal pour manger tranquillement pendant que les enfants s'amusent et il n'y a pas des voitures! Ils ont un menu varié et bien évidemment, avec beaucoup de spécialités où le protagoniste est le gruyère. Lorsque les journées grises arrivent, avec la neige et le froid ils ont également une salle à manger à l'intérieure et un magasin dans le cas où vous aimeriez vous laissez tenter par le fromage ou quelques souvenirs.

Les trois enfants se sont bien amusé, surtout en jouant avec le train de bois ou dans le bac à sable. L'évier est devenue une mini-baignoire parce que Martí a fini plein de sable.

Une autre recommandation est de laisser la poussette dans la voiture, sauf si vous avez une poussette 4x4; pour se rendre au restaurant il y a une montée plein de pierres et je c'était une bonne façon de perdre du poids!

Puis nous sommes allés à la fabrique de chocolat, la Maison Cailler, mais comme nous étions pleins nous avons laissé les enfants se fatiguer un peu plus en faisant du toboggan. 
Ce fut un grand jour, mais pas trop pour la ligne.

Désormais, quand la famille ou des amis vont venir et nous devons aller à Gruyères, je sais où nous irons manger!

1 comentari:

  1. Ayer fui a Gruyères, animada por tu blog! Me ha parecido un pueblo encantador, y con un día como el de ayer las vistas eran espectaculares.
    Comimos una deliciosa Fondue en el Auberge de la Halle, y es muy curioso, ya que en los manteles del restaurante, explican cómo el bloque agujereado que tienen justo enfrente del restaurante servía en la Edad Media como recipiente para repartir los granos de trigo. Me ha parecido muy interesante!! Y las visita al castillo también!

    ResponElimina