dimecres, 4 de desembre de 2013

Marché de Noël a Montreux


Ja fa quasi quinze dies que han començat els mercats de Nadal per arreu de Suïssa i a la França veïna, però n'hi ha un que fa l'enveja de tots i aquest és el Marché de Noël de Montreux.
Tot el passeig de la vora del llac fins a l'estàtua del Freddie Mercury s'omple de paradetes i de gent.

Fa molts anys que hi vaig anar per primera vegada i el primer que em va sorprendre és el tipus de mercat. A Catalunya hi han les Fires de Santa Llúcia on hi trobem tot el que va lligat a la decoració de Nadal: pessebres, arbres de Nadal, tions, simbombes, panderetes, boix grèvol, ponsèties....
Però els mercats d'aquí no hi trobem res d'això, tot i que de vegades, mig amagat, podem veure una parada de pessebres però sense l'emblemàtic i tan nostrat, caganer. La majoria d'estands ofereixen possibles regals per les festes o decoracions d'allò ben estrafolaries, com per exemple una parada on bufen vidre per fer boles per l'arbre o peus d'espelmes.
El que no hi pot faltar mai és el vi calent i el pa d'espècies, ja us dic que sóc una fan del primer!

Vam anar-hi aquest diumenge per fer temps abans d'agafar el tren per anar a veure el Père Noël i perquè el Martí es comencés a impregnar de la màgia del Nadal.
Malgrat que el dia era assolellat, feia un fred de mil dimonis; no crec que superéssim els 0°C acompanyats d'un gèlid airet. Vam fer bé d'arribar-hi ben d'hora perquè no vam tenir cap problema per aparcar i durant una horeta vam poder passejar amb el cotxet sense cap mena de problema. El Martí es va quedar estupefacte quan va veure la gran nòria, potser si el vent ens hagués donat una mica de treva hi haguerem pujat, però es va conformar en una volta en els cavallets que hi ha aprop del Marché Couvert. Veient que allò es començava a omplir, a les 11h40 ja dinàvem a la sala amb calefacció d'aprop dels cavallets. I ben fet que vam fer, perquè en només 10 minuts ja s'havia de demanar tanda per seure.
Amb tanta gent valia més portar el nen dins del cotxet encara que moures amb ell fos un infern, i el meu home, que a la que hi han més de 10 persones juntes s'atabala, us podeu imaginar en quin estat va acabar.
Com ja us he dit abans, m'encanta el vi calent i no podia marxar sense beure'n un got, i el que preparaven al mercat era boníssim. Ben calent, amb molt de gust i sense massa alcohol perquè quan el Maurici va veure l'enorme got el primer que em va dir és si no hi havia una mida més gran. Però tots els gots tenien la mateixa mida i el mateix preu 4,5CHF, i el millor es poder passejar amb aquell got calent entre les mans mentre et pujen al nas les olors de les espècies.

No vam comprar res encara que vam tenir algunes temptacions i per ser sincera, al Martí no li va ver ni fu ni fa. Només volia veure els ànecs del llac i pujar els cavallets, i per fer aquestes dues coses no cal fer una hora i quart de cotxe!

Si hi aneu, apart de fer el mercat podeu anar al Castell de Chillon on hi ha un mercat medieval del qual no us en puc dir res perquè no hi he estat mai. I sinó, reserveu per agafar el tren per anar a la Maison du Père Noël o al Village du Père Noël.

Ah, abrigeu-vos que l'aire és traidor i si podeu, porteu els nens a la motxilla!
Ya hace casi quince días que han empezado los mercados de Navidad en toda Suiza y la Francia vecina, pero hay uno que hace la envidia de todos y este es el Marché de Noël de Montreux.
Todo el paseo de la orilla del lago hasta la estatua de Freddie Mercury se llena de puestos y de gente.

Hace muchos años que fui por primera vez y lo primero que me sorprendió es el tipo de mercado. En Cataluña hay las Ferias de Santa Lucía donde encontramos todo lo que va ligado a la decoración navideña: belenes, árboles de Navidad, "tions", zambombas, panderetas, acebo, ponsetias ....
Pero los mercados de aquí no encontramos nada de esto, aunque a veces, medio escondida, podemos ver una parada de pesebres pero sin el emblemático y tan nuestro, "caganer". La mayoría de stands ofrecen posibles regalos para las fiestas o decoraciones de lo más estrafalarias, como por ejemplo una parada donde soplan vidrio para hacer bolas para el árbol o pies de velas.
Lo que nunca puede faltar es el vino caliente y el pan de especias, ya os digo que soy una fan del primero!

Estuvimos el domingo para hacer tiempo antes de coger el tren para ir a ver el Père Noël y para que Martí se empezara a impregnar de la magia de la Navidad.
Aunque el día era soleado, hacía un frío de mil demonios, no creo que superásemos los 0 °C acompañados de un gélido airecito. Hicimos bien de llegar temprano porque no tuvimos ningún problema para aparcar y durante una hora pudimos pasear con el carro sin ningún tipo de problema. Martí se quedó estupefacto cuando vio la gran noria, quizás si el viento nos hubiera dado un poco de tregua hubiéramos subido, pero se conformó en una vuelta en el tiovivo que hay cerca del Marché Couvert. Viendo que aquello se empezaba a llenar, a las 11h40 ya comíamos en la sala con calefacción cerca los caballitos. Y bien que hicimos, porque en sólo 10 minutos ya había que pedir turno para sentarse.
Con tanta gente era mejor llevar al niño dentro del carro aunque moverse con él fuera un infierno, y mi marido, que a la que hay más de 10 personas juntas se aturde, os podéis imaginar en qué estado terminó.
Como ya os he dicho antes, me encanta el vino caliente y no podía marcharme sin beber un vaso, y el que preparaban en el mercado era buenísimo. Bien caliente, con mucho gusto y sin demasiado alcohol porque cuando Maurici vio el enorme vaso lo primero que me dijo es si no había un tamaño más grande. Pero todos los vasos tenían el mismo tamaño y el mismo precio 4,5 CHF , y lo mejor es poder pasear con aquel vaso caliente entre las manos mientras te suben a la nariz los olores de las especias.

No compramos nada aunque tuvimos algunas tentaciones y para ser sincera, Martí no mostró ningún interés. Sólo quería ver los patos del lago y subir en el tiovivo, y para hacer estas dos cosas no hay que hacer una hora y cuarto de coche!

Si vais, aparte de ir al mercado podéis ir al Castillo de Chillon donde hay un mercado medieval del que no os puedo contar nada porque no he estado nunca. Y sino, podéis reservar para coger el tren e ir a la Maison du Père Noël o en el Village du Père Noël.

Ah, id abrigados porque el aire es traidor y si podéis, llevad a los niños en la mochila!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada