diumenge, 14 de setembre de 2014

Comença el cole


Us presento la classe del Martí; mentre els nens catalans encara disfruten de les últimes hores de vacances, a França ja fa quasi 15 dies que els nens van tornar a la rutina escolar i per alguns d'ells, com pel meu fill, començaven per primera vegada el cole.

Per primera vegada ho vaig viure des de l'altre banda, ja no era l'alumne que carregava una tona de llibres nerviosa i contenta per retrobar els amics, sinó que em vaig convertir en la mare que deixa per primera vegada al seu fill a l'escola amb un nus a l'estòmac. El primer dia no va caure ni una llàgrima i el Martí es mirava estranyat els nens que ploraven agafats als pantalons dels seus pares però el segon dia...., buf quins plors. Ja sabia de què anava la cosa i em deia que no hi volia anar, que el cole és tòxic, que tenia por perquè hi ha molta gent i mentre m'agafava la mà, sense ni tan sols moure's, dels seus ulls queien les llàgrimes com un riu desbocat. I evidentment, com a mare fas el cor fort en veure aquella mirada plena de tristesa, i mentre intentes que no et tremoli massa la veu, li dius que s'ho passarà la mar de bé i que d'aquí una estona l'aniràs a buscar. I és que l'estona que passa al cole és ben curta, una cosa realment sorprenent del sistema francès com d'altres coses que em desconcerten en comparació al sistema educatiu que vaig rebre.

L'hora d'entrada al cole és de 8h20 a 8h45, i no es limita a deixar al nen al cole com nosaltres hem fet tota la vida, sinó que se l'ha d'acompanyar al seu penjador, treure-li la jaqueta i les sabates, posar-li les sabatilles, acompanyar-lo a fer pipi, rentar-se les mans i després de quasi 10 minuts, pots deixar el teu fill dins de la seva classe. I encara no han passat tres hores que ja has de sortir corrents de casa per anar-lo a buscar, no fos cas que et tanquin la porta a les 11h30 i encara no l'hagis recollit. Evidentment, has de tenir el dinar mig enllestit perquè a la 13h30 tornen a tancar la porta i tu ja has d'haver acompanyat al teu nen als dormitoris perquè és l'hora de la migdiada. I és que no tens temps ni de prendre't el cafè tranquil.la, només fas que mirar l'hora perquè un cop la porta està tancada no hi ha excusa que valgui.
I sinó l'has inscrit a les activitats exraescolars, els dilluns i dijous l'has d'anar a buscar a les 15h. Així doncs, encara no has acabat d'estendre la roba i ja has de córrer; et poses a planxar i només et dóna temps de fer una camisa i uns pantalons; vas al super amb el fuet al cul i et desesperes quan hi ha cua a la caixa.... Et passes el dia corrent amunt i avall, estressada mirant el rellotge perquè evidentment, no vols que el teu fill sigui l'últim al que van a buscar.

Però per acabar-ho d'adobar, els dimecres a la tarda no hi ha escola i per si això no fos suficient, cada 6 setmanes tenen 15 dies de vacances! Perquè no sé qui diu que els nens sinó van molt cansats i no rendeixen. I llavors et preguntes, com t'ho has fet per acabar l'escola viva anant-hi cada dia, fins les 17h30 i sense vacances cada dos per tres?!?!

I el que em sobta més de tot plegat, és que encara que paguis no pots deixar el nen al menjador perquè no hi han suficients places i tenen prioritat els pares que treballen els dos a jornada completa. I a més a més, si algún dia necessites que es quedi, has de portar un justificant, ni que el dinar fos gratuït!

Us enrecordeu de compartir un entrepà o un bollycao a l'hora del pati; doncs és una cosa que mai farà el Martí perquè està absolutament prohibit que els nens portin menjar o begudes a la motxilla. Per tant, a les 16h30 surten famèlics i ja veus a tots els pares carregats amb berenars.

El dijous passat, a l'hora de sopar, el Martí em pregunta: "quan acabi de menjar anirem al cole a dormir?" Encara estem tots mig trasbalsats i intentant agafar el ritme, espero que no triguem massa a trobar-lo.Os presento la clase del Martí; mientras los niños catalanes todavía disfrutan de las últimas horas de las vacaciones, en Francia ya hace casi 15 días que los niños volvieron a la rutina escolar y para algunos de ellos, como para mi hijo, comenzaban por primera vez al cole. 

Por primera vez lo viví desde el otro lado, ya no era la alumna que cargaba una tonelada de libros nerviosa y contenta por reencontrar a los amigos, sino que me convertí en la madre que deja por primera vez a su hijo a la escuela con un nudo en el estómago. El primer día no cayó ni una lágrima y Martí se miraba extrañado los niños que lloraban agarrados a los pantalones de sus padres pero el segundo día ....,  qué llantos. Ya sabía de qué iba la cosa y me decía que no quería ir, que el cole es tóxico, que tenía miedo porque hay mucha gente y mientras me cogía la mano, sin ni siquiera moverse, de sus ojos caían las lágrimas como un río desbocado. Y evidentemente, como madre haces de tripas corazón al ver esa mirada llena de tristeza, y mientras intentas que no te tiemble demasiado la voz, le dices que lo pasará en grande y que dentro de un rato lo irás buscar. Y es que el tiempo que pasa en el cole es muy corto, algo realmente sorprendente del sistema francés como otras cosas que me desconciertan en comparación al sistema educativo que recibí. 

La hora de entrada al cole es de 8h20 a 8h45, y no se limita a dejar al niño en el cole como nosotros hemos hecho toda la vida, sino que se le tiene que acompañar a su percha, quitarle la chaqueta y los zapatos, ponerle las zapatillas, acompañarlo a hacer pipi, lavarse las manos y después de casi 10 minutos, puedes dejar a tu hijo dentro de su clase. Y todavía no han pasado tres horas que ya tienes que salir corriendo de casa para ir a buscarlo, no sea que te cierren la puerta a las 11h30 y aún no lo hayas recogido. Evidentemente, tienes que tener la comida medio lista porque a la 13h30 vuelven a cerrar la puerta y tú ya debes haber acompañado a tu niño a los dormitorios ya que es la hora de la siesta. Y es que no tienes tiempo ni de tomarte el café tranquila, sólo haces que mirar la hora porque una vez que la puerta está cerrada no hay excusa que valga. 
Y sino lo has inscrito a las actividades exraescolares, los lunes y jueves tienes que ir a buscarlo a las 15h. Así pues, aún no has terminado de tender la ropa y ya tienes que correr; te pones a planchar y sólo te da tiempo de hacer una camisa y un pantalón; vas al super con prisas y te desesperas cuando hay cola en la caja .... Te pasas el día corriendo yendo de un lado a otro, estresada mirando el reloj porque evidentemente, no quieres que tu hijo sea el último al que van a recoger. 

Pero por si fuera poco, los miércoles por la tarde no hay escuela y por si esto no fuera suficiente, cada 6 semanas tienen 15 días de vacaciones! Porque no sé quién dice que los niños sino van muy cansados ​​y no rinden. Y entonces te preguntas, como lo has hecho para terminar la escuela viva yendo cada día, hasta las 17h30 y sin vacaciones cada dos por tres?!?! 

Y lo que me sorprende más de todo, es que aunque pagues no puedes dejar al niño en el comedor porque no hay suficientes plazas y tienen prioridad los padres que trabajan los dos a jornada completa. Y además, si algún día necesitas que se quede, tienes que llevar un justificante, ni que la comida fuera gratuita! 

Os acordáis de compartir un bocadillo o un bollycao en el recreo; pues es algo que nunca hará Martí porque está absolutamente prohibido que los niños lleven comida o bebidas en la mochila. Por lo tanto, a las 16h30 salen famélicos y ya ves a todos los padres cargados con meriendas. 

El jueves pasado, a la hora de la cena, Martí me preguntó: "cuando termine de comer iremos al cole a dormir?" Todavía estamos todos medio trastornados e intentando coger el ritmo, espero que no tardemos demasiado en encontrarlo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada