dijous, 19 de setembre del 2013

La Désalpe


L'estiu ja s'ha acabat o estar apunt d'acabar-se, i cada any entre finals de setembre i principis d'octubre, després de que les vaques hagin passat l'estiu a la pastura, és l'hora de que tornin als estables per passar-hi l'hivern, i aquesta "baixada" se'n diu "désalpe".
Es decoren els ramats i aquesta tornada festiva a la vall és l'ocasió per celebrar la fi de l'estiu; les vaques van decorades amb corones de flors i grans esquelles per allunyar els mals esperits, el pastor porta el bredzon, la roba típica de l'armilli (pastor) dels Alpes Suïssos, tot acompanyat per música i menjar típic. Avui en dia aquesta tradició ha acabat sent una atracció turística però manté la seva essència.
Després de 9 anys encara no havíem vist mai aquesta festa, i el passat dissabte vam anar a La Tour-de-Pielz, a una petita granja, per rebre el ramat. Es respirava un ambient festiu, tots els de la granja anaven amb vestits tradicionals, hi havia una petita orquestra i no hi podien faltar el Cor des Alpes, les típiques llargues trompetes de 3,60 metres d'alçada. Vam disfrutar d'un bon àpat, amb una escudella que no tenia res a envejar a la típica catalana, i a les 13h20 ens van avisar que el ramat arribava i tots, ens vam precipitar a rebre'l. Era impressionant el soroll que feia, semblava que estigués apunt d'arribar una desbandada d'un centenar de vaques i només n'eren una vintena! Al ser una granja petita la festa va ser molt familiar, no hi havia aglomeracions ni s'havia de demanar permís per fer fotografies.
Una vegada les vaques van entrar al seu prat la festa va continuar. El Cor des Alpes va seguir tocant i després va ser el torn dels "sonneurs de cloches" que es podria traduir com els que toquen les campanes. Podrieu pensar que són aquelles minis campanes amb les quals alguns experts poden tocar melodies, però aquestes són enormes, són igual d'altes que el Martí, uns 91cm i pesen quasi com ell, tot un espectacle i el repicar de les campanes és estrèpit. 
Per cert, per primera vegada des de que faig el blog i que aquest té una pàgina al facebook, ens vam trobar uns amics que havien vist la meva publicació i van decidir, igual que nosaltres, d'anar-hi. La veritat és que em va fer molta il.lusió, vaig veure que el meu blog és útil!

Encara teniu temps de veure altres "désalpes", aquí us deixo una llista dels més importants que tindran lloc els pròxims caps de setmana. Si podeu aneu-hi, tots ells són coneguts i hi haureu d'anar amb temps. 

Cantó de Fribourg:
Désalpe a Schwarzsee el dissabte 21 de setembre
Désalpe a Charmey el dissabte 28 de setembre 
Désalpe a Albeuve el dissabte 5 d'octubre
Désalpe a Semsales el dissabte 5 d'octubre
Cantó de Vaud:
Désalpe a Lignières el dissabte 21 de setembre
Désalpe a St-Cergue el dissabte 28 de setembre
Désalpe a Étivaz el dissabte 28 de setembre
Fête du Vacherin a Charbonnières el dissabte 21 de setembre 

A França:
Retour des Alpages a Annecy el dissabte 12 d'octubre

Si en voleu un de petit, aquest dissabte serà el torn de Blonay.

I fins la segona Pàsqua les vaques es quedaran a la granja, i quan serà l'hora d'anar a les pastures de les muntanyes es celebrarà la "poya".

El verano ya ha terminado o estar apunto de terminarse, y cada año entre finales de septiembre y principios de octubre, después de que las vacas hayan pasado el verano en el pasto, es la hora de que vuelvan a los establos para pasar el invierno, y a esta "bajada" se llama "désalpe".
Se decoran los rebaños y esta vuelta festiva al valle es la ocasión para celebrar el fin del verano, las vacas van decoradas con coronas de flores y enormes cencerros para alejar los malos espíritus, el pastor lleva el bredzon, la ropa típica del armilli (pastor) de los Alpes Suizos, todo acompañado por música y comida típica. Hoy en día esta tradición ha acabado siendo una atracción turística pero mantiene su esencia.
Después de 9 años no habíamos visto nunca esta fiesta, y el pasado sábado fuimos a La Tour-de-Pielz, a una pequeña granja, para recibir el rebaño. Se respiraba un ambiente festivo, todos los de la granja iban con trajes tradicionales, había una pequeña orquesta y no podían faltar el "Cor des Alpes", las típicas trompetas largas de 3,60 metros de altura. Disfrutamos de una buena comida, con una sopa que no tenía nada que envidiar a la típica catalana, y a las 13h20 nos avisaron que el rebaño llegaba y todos nos precipitamos a recibirlo. Era impresionante el ruido que hacía, parecía que estuviera a punto de llegar una desbandada de un centenar de vacas y sólo eran una veintena! Al ser una granja pequeña la fiesta fue muy familiar, no había aglomeraciones ni había que pedir permiso para tomar fotografías.
Una vez las vacas entraron en su prado la fiesta continuó. El "Cor des Alpes" siguió tocando y luego fue el turno de los "sonneurs de cloches" que se podría traducir como los que tocan las campanas. Podríais pensar que son aquellas mini campanas con las que algunos expertos pueden tocar melodías, pero estas son enormes, son igual de altas que Martí, unos 91cm y pesan casi como él, todo un espectáculo y el repicar de las campanas es estrépito.
Por cierto, por primera vez desde que hago el blog y que éste tiene una página en facebook, nos encontramos unos amigos que habían visto mi publicación y decidieron, al igual que nosotros, ir. La verdad es que me hizo mucha ilusión, vi que mi blog es útil!

Todavía tenéis tiempo de ver otros "désalpes", aquí os dejo una lista de los más importantes que tendrán lugar los próximos fines de semana. Si podéis id, todos ellos son muy conocidos y deberéis ir con tiempo.

Cantón de Friburgo :
Désalpe a Schwarzsee el sábado 21 de septiembre
Désalpe en Charmey el sábado 28 de septiembre
Désalpe a Albeuve el sábado 5 de octubre
Désalpe a Semsales el sábado 5 de octubre
Cantón de Vaud :
Désalpe a Lignières el sábado 21 de septiembre
Désalpe a St-Cergue el sábado 28 de septiembre
Désalpe a Étivaz el sábado 28 de septiembre
Fête du Vacherin a Charbonnières el sábado 21 de septiembre

En Francia :
Retour des Alpages en Annecy el sábado 12 de octubre

Si queréis ver una pequeños, este sábado será el turno de Blonay .

Y hasta la segunda Pascua las vacas se quedarán en la granja, y cuando sea la hora de ir a los pastos de las montañas se celebrará la "poya ".


L'été est fini ou presque fini, et chaque année, en fin Septembre et début Octobre, après que les vaches aient passé l'été aux alpages, il est temps de rentrer à la ferme pour y passer l'hiver, cette "descend" s'appelle "la désalpe" .

Les troupeaux sont décorées et le retour à la vallée c'est l'occasion de célébrer la fin de l'été, les vaches sont décorées avec des couronnes de fleurs et d'énormes cloches pour éloigner les mauvais esprits , le berger porte le bredzon, les costumes typiques de l'armilli (berger) des Alpes suisses, tout accompagné par la musique et la nourriture traditionnel  Aujourd'hui, cette tradition est une attraction touristique, mais conserve son essence.
Après neuf ans, nous n'avons jamais vu cet événement, et le samedi nous sommes allés à La Tour -de- Pielz, une petite ferme, pour voir le troupeau arriver. L'atmosphère était festive, tout le monde allait avec les costumes traditionnels, il y avait une petit orchestre et ne pouvait pas y manquer les «Cor des Alpes" les typiques trompettes longues de 3,60 mètres. Nous mangions un bon repas avec une soupe qui n'avait rien à envier à la typique catalane, et - 13h20 on nous disait que le troupeau était en train d'arriver et nous nous sommes tous précipités pour le voir descendre. C'était incroyable le bruit qu'il faisait, on aurait cru qu'une centaine des vaches arrivaient mais c'étaient seulement une vingtaine! Comme c'était une petite ferme la fête était très familial, il n'y avait pas la foule et on ne devait pas demander la permission pour prendre des photos.
Une fois que les vaches sont entrés dans son champ la fête a continué. Le Cor des Alpes a continué à joué, puis ce fut au tour des « sonneurs de cloches ». Vous pourriez penser que sont des mini- cloches que les experts peuvent jouer des mélodies, mais ceux-ci sont énormes, sont aussi hauts que Martí, environ 91cm et pèsent presque comme lui, tout un spectacle et le son des cloches impressionnant.

Par ailleurs, pour la première fois depuis que je fais le blog et qu'il a une page sur Facebook, nous avons retrouvés des amis qui avaient vu mon post et avaient décidé, comme nous, d'y aller. La vérité est que j'étais contente, j'ai vu que mon blog est utile!

Vous avez encore le temps de voir d'autres "désalpes ", voici une liste des plus importants, qui auront lieu les prochaines week-end

Canton de Fribourg :
Désalpe à Schwarzsee le samedi 21 Septembre
Désalpe à Charmey le samedi 28 Septembre
Désalpe à Albeuve samedi 5 Octobre
Désalpe à Semsales  le samedi Octobre 5
Canton de Vaud :
Désalpe à Lignières le samedi 21 Septembre
Désalpe à St-Cergue le samedi 28 Septembre
Désalpe à l'Étivaz le samedi 28 Septembre
Fête du Vacherin à Charbonnières le samedi 21 Septembre

En France :
Retour des Alpages à Annecy le samedi 12 Octobre

Si vous voulez voir désalpe dans une petite ferme, ce samedi sera le tour de Blonay.

Et à la Pantecôte sera le temps de retourner aux alpages, et on fêtera la "poya".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada