La Mona és una tradició de Catalunya, Comunitat Valenciana i Múrcia. La típica mona és un pastís de farina, ous, sucre i mantega amb un ou de xocolata que el padrí regala al seu fillol el dilluns de Pàsqua. Avui en dia, la cosa ha anat derivant i ara es poden trobar mones de xocolata que representen el camp del Barça, els dibuixos de moda del moment, cotxes, cases...
Però d'on ve aquesta tradició dels ous de xocolata? Doncs és una tradició molt antiga, on durant l'abstinència de quaresma, els cristians catòlics no podien menjar ni ous ni productes làctics i els guardaven. Quan s'acabava la quaresma es reunien davant de l'església del poble i els regalaven.
La simbologia de l'ou és que Pàsqua significa "vida nova", i té relació amb la resurrecció de Crist.
La diferència més important és que abans eren ous de gallina pintats i ara són ous de xocolata.
A França, Alemanya, Suïssa i Bèlgica els nens van a "caçar" els ous! Les famílies els amaguen pel jardí o per casa, i els nens els han de buscar. Si es fa a l'exterior, ja es pot tenir interès en que no fagi massa calor perquè sinó els ous es converteixen en fondue!
Les cases es decoren amb ous pintats i conills, i la pregunta és: què té a veure un conill amb un ou? Doncs perquè es diu que són els conills els que amaguen els ous.
A Austràlia, els ecologistes, porten 20 anys intentan canviar el conill de xocolata pel bilby de xocolata, un marsupial típic d'Oceania en perill d'extinció. El diumenge de Pàsqua les famílies catòliques van a missa y porten pans de pessic en forma de creu per l'esmorzar. Els nens s'intercanvien els ous de xocolata i alguns, estàn fets de sucre i tenen juguets a l'interior. A Sydney fan el Sydney Royael Easter Show, que és una fira de granges on s'exhibeixen els seus productes.
A Rússia, com que segueixen el calendari julià, Pàsqua no cau en el mateix moment que nosaltres però ho celebren més o menys com nosaltres. El dimecres comencen a preparar el pastís típic el "paskha" que vol dir Pàsqua en rus. És un pastís de forma piramidal, de formatge (tvorog), ous, mantega, cireres confitades i panses amb les lletres XB, que vol dir Crist ha resuscitat. El porten a l'esglèsia el diumenge de Pàsqua perquè sigui beneït i també hi porten ous de gallina pintats. Després de la missa es mengen els ous, i després de dinar el "paskha"
A Bulgària, no amaguen els ous sinó que els tiren ja sigui contra les esglésies o contra les famílies. Es diu que si un d'aquests ous no es trenca, la família tindrà sort tot l'any. També preparen un pastís anomenat "Kozunak" i s'assembla al panettone italià.
A Suècia els nens i les nenes es disfressen de bruixes de Pàsqua, Påskkärring, i van de porta en porta demanant caramels. Les cases s'adornen amb plumes i ous de Pàsqua pintats. També existeixen uns altres tipus d'ous de Pàsqua de cartró, que es poden omplir de xocolata o regals. La búsqueda dels ous es fa el Diumenge de Pàsqua.
Si coneixes altres tradicions, espero els vostres comentaris!
Bona Pàsqua!
Per més informació:
http://www.guiainfantil.com/blog/251/por-que-se-regalan-huevos-el-domingo-de-pascua.html
http://www.marbellachic.com/reportajes/sabes-por-qu-se-regalan-huevos-el-domingo-de-pascua-/
http://www.absolutaustralia.com/pascua-en-sidney/
http://www.theholidayspot.com/easter/worldeaster/in_australia.htm
http://www.abc.es/20120409/natural-vivirenverde/abci-pascua-australia-bilby-201204091145.html